Згубний вплив алкоголю має наслідки на всю систему життєдіяльності людини.

При тривалому і серйозному зловживанні спиртного можливі наступні проблеми:
  • Серцево­судинна система: ранні інфаркти, інсульти, жирове переродження серця. Печінка: можливий розвиток цирозу печінки, алкогольного гепатиту.
  • Шлунок: виникнення гастриту, в деяких випадках виразки шлунку або кишечника, можливі також онкологічні захворювання.
  • Нирки: при зловживанні алкоголем руйнуються ниркові клубочки. Порушується весь процес обміну речовин.
  • Статеві залози: алкоголь вкрай шкідливий для потенції і знижує статеві функції як у чоловіків так і у жінок.
  • Вплив наркотичних речовин на організм людини настає не відразу. Спочатку виникає психологічна залежність від шкідливих речовин. Пізніше з'являється фізіологічна залежність. Вона тягне за собою поступову деградацію залежного. Остання стадія залежності виснажує всі системи людського організму.

    Також з'являються значні зміни в психіці людини, які часто можуть бути незворотні. Наркотичні речовини викликають порушення складних біохімічних процесів в клітинах людського організму. Людина починає відчувати біль у м'язах, кістках, іноді ­ у внутрішніх органах Природні захисні засоби організму від негативних речовин блокуються.

    Людина стає більш сприйнятливий до інфекцій. Нирки і печінку перестають очищати організм, що призводить до хімічного отруєння всього тіла. Життєво важливі центри головного мозку блокуються. Порушується сон, пам'ять, психіка залежного від наркотиків людини.