Одним з найголовніших моментів у реабілітації залежного пацієнта є його бажання проходити лікування. Це так званий нульовий або початковий етап реабілітації. Мета цього етапу ­ згода пацієнта на проходження реабілітації.

В силу самого психологічного поняття залежності про припинення вживання алкоголю або наркотичних речовин на цьому етапі говорити рано.

Найчастіше звернення до клініки та реабілітаційні центру йдуть від родичів залежних людей. Чому залежна людина не звертається за допомогою самостійно? Все дуже просто: найчастіше навколишні її люди не дають йому цього зробити, бо залучені в співзалежні відносини. Близькі люди часто самі «заохочують» залежних своєю турботою і прощенням недозволенної поведінки.

Завданням близьких тут стає змусити залежного відчути весь той дискомфорт, який спонукає його звернутися за допомогою. Тоді скоро людина залишиться один на один зі своєю згубною пристрастю і погляне на свою позицію інакше. І коли це трапитися важливо, щоб рідні чи близькі люди запропонували йому конкретний варіант ­ проходження детоксикації та реабілітації аж до повного позбавлення від залежності.

Зрозуміло від родичів пацієнта залежить дуже багато. І їм необхідно буде мати певні навички і після закінчення курсу лікування.